DOLAR 32,2799 0.01%
EURO 35,0258 -0.19%
ALTIN 2.476,950,45
BITCOIN 21450040,63%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Muğla’da Deprem Riski için Önemli Uyarı

Muğla’da Deprem Riski için Önemli Uyarı

ABONE OL
Şubat 19, 2023 10:35
Muğla’da Deprem Riski için Önemli Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’da deprem hakkında uzmanların yaptığı uyarılar, yaşanabilecek yıkımlar hakkında bilgiler verildi. Muğla’da deprem riski için nelere dikkat etmeliyiz? Muğla’da deprem kaç şiddetinde olur?

Prof. Dr. Naci Görür Deprem Riski Olan İlleri Tek Tek Saydı, Muğla’nın Kıyı Kesimlerini Uyardı

11 ilde bina yıkımlarına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremden hemen önce uyarı yaptığı ortaya çıkan Prof. Dr. Naci Görür katıldığı programda olası yeni depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Deprem riski olan illeri sıralayan Naci Görür, “Kahramanmaraş civarında olan bu depremler ve fayların stresi göz önüne alındığında Adana havzası ve İskenderun bölgesinin dikkatle ele alınmasını öneririm. Bunun dışında Marmara Denizi’nin güneyi, Çanakkale ve Bursa’nın da takip edilmesi gerekiyor. Ve İzmir yarımadası ve çevresi… Akdeniz ve Ege kıyılarımızda da Antalya ve Muğla bölgesindeki kıyı kesimleri dikkatli olmalı!’ dedi.

7 Mart 2020’de Muğla’da deprem çalıştayına katılan Prof. Dr. Naci Görür, yaşadığımız kent ile ilgili ne demişti?
Prof. Dr. Naci GÖRÜR: “Muğla’nın deprem konusundaki avantajı az katlı binalar” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen deprem çalıştayına 7 Mart 2020’de katılan ünlü mühendis Prof. Dr. Naci Görür, Muğla’da en büyük depremin 7 şiddetinde olabileceğini, ancak gerekli önlemlerin alınması durumunda bu şiddette bir depremin bölgeye önemli bir zarar vermeyeceğini belirtti. Görür, Muğla’nın diğer Türk şehirlerine göre düşük katlı yapılar sayesinde daha avantajlı olduğunu vurgulayarak bu durumun deprem açısından önemli bir fark yarattığını ifade etti.

Prof. Dr. Naci Görür, Muğla’da düzenlenen bir deprem atölyesinde bölgedeki deprem aktiviteleri hakkında bilgi verdi. Ege ana graben sisteminin tavan bloğu üzerinde bulunan Muğla’nın, kendi fay hatları hareketlerinin yanı sıra Kıbrıs, Balıkesir ve İzmir gibi komşularının fay hareketlerinden de etkilendiğini belirtti. Muğla’nın kendi depremlerini oluşturan fay hatları olması ile birlikte Muğla aynı zamanda çevre illerin fay hatlarından da etkilenmektedir. Ancak yine de Muğla depremler konusunda şanslıdır çünkü burada en büyük deprem 7 büyüklüğünde olacaktır. Eğer Muğla’da kentsel dönüşüm ciddi şekilde yapılırsa depremlerde yıkılmaz. Ancak ülkemizde 5 büyüklüğünde bile yapıların çöktüğü ve can kayıplarının yaşandığı görülmektedir. Bu nedenle Muğla, ciddi önlemlerle depremlerden etkilenmeyecektir.

Jeoloji Mühendisleri Odası 5 Nisan 2021’de Muğla için yayınladığı deprem raporu ‘Fay üzerinde yaşayan kent Muğla Raporu’

Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 18 mahalle doğrudan fay üzerindedir.
Muğla merkez, kuzeybatıdaki bir dağ yamacının eteğinde kurulmuştur. Bu dağ yamacı ile ova arasında üzerine şehrin yerleşmiş olduğu kısımdaki toprak yapısı çoğunlukla yamaç molozlarından ve ovaya doğru alüvyondan oluşur. Muğla merkezde deprem oluşturabilecek diri faylar bulunmaktadır. Muğla ve ilçeleri aynı zamanda komşusu olan iller 1900 öncesi ve 1900 sonrası dönemlerde yıkıcı depremler ile sarsılmış ve hasara uğramışlardır. Jeolojideki temel kural, bir yer geçmişte depremlerden etkilenmiş ise gelecekte de etkilenecektir.

Fay üzerindaki binalar zaman içinde kaldırılmalı, buradaki nüfus azaltılmalı

Muğla kent merkezi, diri bir fay hattı üzerinde yer almakta ve ayrıca zayıf bir zemine sahip olmaktadır. Bu nedenle Muğla’da gerçekleşebilecek bir depremde yüzey faylanması tehlikesi bulunmaktadır. Bu durumda, en iyi yaklaşım, deprem sarsıntısını karşılayacak şekilde yapıların kurallara uygun hale getirilmesidir. Bununla birlikte, fay sakınım bantı üzerindeki binaların zaman içinde kaldırılması, nüfus yoğunluğunun azaltılması ve yüzey faylanması tehlike kuşağı içindeki yerlerin farklı amaçlarla kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, henüz yerleşim olmayan alanların, bina ve yapılar için kullanılmak üzere imara açılmaması gerekmektedir.

Muğla’nın depremle mücadele etmek için bir Deprem Master Planı ve mikrobölgeleme çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar, zemin yapısının detaylı bir şekilde öğrenilmesini, deprem üretme potansiyeli olan diri fayların belirlenmesini ve böylece Deprem Master Planı’nın doğru bir temel üzerine oturtulmasını sağlayacaktır. Bu sayede, Muğla’daki nüfusun ve binaların deprem riskine karşı daha iyi korunması mümkün olacaktır.

DR. ÖĞRETIM ÜYESI AKSOY: “AKTIF 4 FAYI OLAN MUĞLA’DA EN BÜYÜK DEPREM 7.2 ŞIDDETINDE OLUR”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Murat Ersen Aksoy, Muğla’nın en önemli fay hattının Muğla-Yatağan fay hattı olduğu açıklandı. Muğla civarında en büyük ölçekli depremin 1941-1944 yıllarında meydana geldiğini belirten Aksoy, bu bölgenin görebileceği en yüksek ölçeğin 7,2 olabileceğini belirtti.

“MUĞLADA 4 AKTIF FAY VAR”

Muğla civarında başlıca birkaç aktif fayımız var. Aktif fay olarak haritalara göre Burdur Fethiye fay hattımız, Gökova fayı, Muğla-Yatağan fayı ve Milas fayı. Bu dört ana fay sistemi bu bölgede etkin” dedi.

MUĞLADA EN BÜYÜK DEPREM 7.2 ŞİDDETİNDE OLUR”

Aksoy, Muğla’daki deprem riski hakkında, “Muğla-Yatağan fayı son depremini 500 yıl önce yaşadı, bu oldukça uzun bir zaman dilimidir. Bu faylar daha yavaş hareket ederler ve yıkıcı bir deprem üretmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar, ancak bu süreyi sayısal olarak belirleyemedik. Muğla’da son yakın deprem 1941 ve 1944 yıllarında gerçekleşti ve her ikisi de yaklaşık 6 büyüklüğündeydi. Muğla-Yatağan fayı toplamda 50 kilometre uzunluğundadır ve her iki fayın kırılması durumunda 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir. Bölgedeki en büyük depremin büyüklüğü 7,2 olacaktır. Gökova fayı da bölgede bulunuyor ve Muğla-Yatağan fayından biraz daha uzun. Bu fayda meydana gelebilecek deprem büyüklükleri biraz daha yüksek olabilir. Gökova fayı deniz altından geçiyor ve üzerinde çok fazla çalışılmamış bir fay. Ören civarındaki fay üzerinde geçmişte deprem tespit edilmiş, ancak bu bölgede son 500 yılda deprem yaşanmadı” şeklinde konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Deprem Çalıştayı

Marmaris’teki çıkan orman yangınları

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP