DOLAR 32,2799 0.01%
EURO 35,0258 -0.19%
ALTIN 2.476,950,45
BITCOIN 21450040,63%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bloomberg GPS yerleştirdi: Londra’nın çöpü, Adana’ya dökülüyor!

Bloomberg GPS yerleştirdi: Londra’nın çöpü, Adana’ya dökülüyor!

Bloomberg Green, süper market zinciri Tesco'nun atıklarına GPS yerleştirdi. İngiltere'nin çöpü Adana'nın Karahan Mahallesi'nden çıktı.

ABONE OL
Nisan 1, 2022 12:40
Bloomberg GPS yerleştirdi: Londra’nın çöpü, Adana’ya dökülüyor!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bloomberg Green çok önemli bir çalışma yaptı. Yaptığı araştırmaya göre, GPS ile kaydedilen her aşamada, Londra’daki plastik atıklar, birkaç gün süren deniz ve karayolu yolculuklarının ardından Adana’ya ulaştı! İngiltere’nin 2020 yılında Türkiye’ye her gün ortalama 575 ton, Polonya’ya ise daha fazla plastik atık gönderdiği biliniyor.

Britanya süpermarket zinciri TESCO’nun plastik geri dönüşüm projesinde atıkların nerede olduğu araştırıldı. İngiltere’de süpermarket zinciri Tesco geçen yıl müşterilerini plastik atıkları geri dönüştürerek bir geri dönüşüm kampanyasına katılmaya davet etti. Bloomberg, Tesco’nun Londra’dan yaptığı uzun yolculuk sırasında toplanan plastik atıkların bir kısmının Adana’da boş bir arazide kaldığını tespit etti.

Bloomberg Green’in Kit Chellel ve Wojciech Moskwa, İngiltere’nin en büyük market zinciri Tesco’nun plastik atık geri dönüşüm projesinde atıkların nerede bittiğini takip ediyor. Tesco çalışanı çevre aktivisti Ragueneau, plastik geri dönüştürmenin zor olduğunu bildiği için Tesco’nun bunu nasıl başaracağını merak etti.

3 farklı atığa GPS yerleştirildi

Tesco’nun geri dönüşüm programının yolculuğunu anlamak için Bloomberg Green, küçük dijital izleyicileri üç farklı atığa yerleştirdi. Takip edilen çöpler, bir Tesco torbası, temiz bir sebze torbası ve bir çerez torbası, geri dönüşüm için Londra’daki bir Tesco mağazasına gönderildi. Bir torba sebze içindeki dijital izleyici, Londra’da dolaştıktan sonra sistemden kayboldu.

Sinyaller Adana’dan geldi

Diğer iki cihazın yolculuğu uzun sürdü. Atık ilk olarak İngiltere’nin doğu kıyısındaki Harwich Uluslararası Limanı’na varıyor. Burada plastik atıklar gemiye yüklenir ve Rotterdam’a ulaşır. Almanya’dan geçtikten sonra plastik atıkların yeni durağı Polonya. Kamyonlar, Eurokey atık işleme merkezine taşınmadan önce Polonya-Almanya sınırına yakın Zielona Gora şehrine park edildi.

İngilizlerin çöpü Adana’ya dökülüyor

Adana’da yaklaşık iki aylık sessizliğin ardından üçüncü bir Tesco plastik torba çöpü bulundu. Bloomberg’den bir muhabir Adana’nın plastik atık bertaraf tesisini ziyaret ederken açık havada çöp yığınlarıyla karşılaştı.

İddiaya göre müdür olduğunu iddia eden bir kişi muhabire yaklaşarak IMO Plastik adında bir geri dönüşüm firması olduklarını ve Avrupa’dan balyaların buraya getirildiğini anlattı. Kişi, yönetici olduğunu ve mümkün olan her şeyin kurtarılacağını söyledi. Telefonla ulaşılan aynı kişi daha sonra atığın Avrupa’dan geldiğini reddetti ve şirketin yalnızca evsel atıklarla ilgilendiğini söyledi.

Bloomberg’den gelen haber, aracı firmaların plastik atık geri dönüşümündeki sorunlarını gözler önüne serdi. Şirket bir atık üreticisiydi ve bir noktada, nerede bittiği üzerindeki kontrolünü kaybetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP