DOLAR 32,2926 0.04%
EURO 35,0389 -0.15%
ALTIN 2.475,020,37
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cilt Tiplerine Göre Cilt Bakımının 6 İlkesi

Cilt Tiplerine Göre Cilt Bakımının 6 İlkesi

ABONE OL
Haziran 1, 2022 01:33
Cilt Tiplerine Göre Cilt Bakımının 6 İlkesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cilt tipleri normal, kuru, yağlı, karma veya hassas olarak 5’e ayrılır. Bu konu hakkında bir çok şey duymuşsunuzdur. Fakat siz hangi cilt yapısına sahip olduğunuzu ve nasıl bakım yapmanız biliyor musunuz?

Normal Cilt

Normal cilt çok kuru ve çok yağlı olmayan cilttir. Normal ciltte cilt kusurları genellikle yoktur. Ciltleri aşırı hassas değildir. Ve parlaktır.

Karma Cilt Tipi

Karma cilt tipinde cildinizin bazı bölgeleri kuru iken bazı bölgeleri normaldir. Örneğin T bölgesi diye adlandırdığımız burun, alın ve çene gibi bazı bölgeler yağlı olabilir. İnsanların çoğunluğu bu tipe sahiptir. Bu durumda değişkenlik gösteren bölgeler farklı bakıma ihtiyaç duyabilir. Karma cilt genellikle normalden daha büyük görünen gözeneklere sahiptir. Siyah nokta spesifiktir. Ciltleri parlaktır.

Kuru Cilt

Kuru ciltlerde gözenekler küçüktür ve zor görünür. Cilt yapısı donuk ve serttir. Yer yer kırmızı lekeler görünür. Cilt kuru bir yapıya sahip olduğundan elastikiyeti azdır. Kuru ciltlerde daha görünür çizgiler mevcuttur.

Kuru ciltlerde çatlama ve soyulma daha çok görülürken buna bağlı kaşınma görülebilir. Cilt daha kolay tahriş olabilir ve iltihaplanabilir. Aşırı kuruysa, özellikle el, kol ve bacaklarda cilt yüzeyi pürüzlü ve pullu hale gelebilir. Kuru cildin sebepleri irdeleyecek olursak en başta genetik faktörler yatar. Bununla birlikte yaşlanma ve hormonal değişiklikler (özellikle hamilelik döneminde) gibi biyolojik faktörler; rüzgar, güneş, soğuk hava ve radyasyon gibi çevresel faktörlerde kuru cilde sebep olabilir.

Kuru cilt yapısına sahip bireyler kapalı ısıtmanın olduğu ortamlardan mümkün mertebe uzak durmalılar. Uzun süre sıcak duş almamalılar. Kullandıkları kozmetik ürünlere dikkat etmeli, sabunlarının yağ oranları yüksek olmalıdır. Bazen bu durum ilaç kullanımına bağlı olarak da gelişebilir. Bu durumda mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Kuru cilde destek için bazı kurallara dikkat etmelisiniz.

  • Günde bir defadan fazla duş alınmamalıdır.
  • Duş süresi en aza indirgenmelidir.
  • Daha yağlı sabunlar tercih edilmeli.
  • Havlu ile kurulanırken cildinize nazik davranın.
  • Banyodan sonra nemlendirici kullanın. Gün boyunca gerektiği kadar tekrar uygulayın.
  • Ortam nemlendiricisi kullanın.
  • Temizlik maddeleri gibi kimyasalları kullanırken eldiven giyin.

Yağlı Cilt

Yağlı ciltlerde büyümüş gözenekler spesifiktir. Cilt donuk veya yarı parlaktır. Siyah noktalar, sivilceler daha sık görülür.

Ciltteki yağlılık, yılın zamanına veya hava durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yağlanma ergenlik ve hamilelik gibi hormonal değişimlerin olduğu durumlarda, stresle, ortam ısının artmasıyla ve çok fazla nemli ortamda bulunmayla artabilir.

Hassas Cilt

Hassas ciltlerde kırmızılık, kaşıntı ve kuruluk görülür. (3K) Cildiniz hassaslığı tetikleyenin ne olduğunu bulmaya çalışın, böylece onlardan kaçınabilirsiniz.

Doğru Cilt Bakımının 6 Temel İlkesi

Cildiniz hangi türden olursa olsun bu ilkeler cildinizin daha iyi şekilde görünmesine katkı sağlayacaktır.

  1. Cildinize UVA ve UVB ışınlarını engelleyen kaliteli ve spektrumu geniş güneş kremi kullanın.
  2. Özellikle dik gelen güneş ışından uzak durun. Cildinize doğrudan güneş ışığının gelmesinden kaçının ve şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucular takın.
  3. Sigara cilt yapısında da bozulmaya sebep olduğundan içmeyin.
  4. Bol su tüketin. Susuz kalmayın.
  5. Cildinizi her gün iyice yıkayın ve asla makyajınızı temizlemeden yatmayın.
  6. Gerekli durumlarda nemlendirin. Cildinize nazik davranın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Veri Politikamızı / Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.