DOLAR 32,2901 0.04%
EURO 35,0578 -0.1%
ALTIN 2.472,580,27
BITCOIN 21365060,16%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Amsterdam’da Getir’e yasak geldi

Amsterdam’da Getir’e yasak geldi

Getir'e Amsterdan'da şok yasak. Pandemiyle yaygınlaşan hızlı kurye sistemi Getir'e, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da "karanlık dükkan" yasağı.

ABONE OL
Ocak 30, 2022 14:08
Amsterdam’da Getir’e yasak geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Getir’in de aralarında bulunduğu dağıtım şirketlerinin Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da “karanlık mağazalar” adı verilen yeni dağıtım merkezleri açmaları bir yıl süreyle yasaklandı.

Karar, kent sakinlerinin yol güvenliği, gürültü kirliliği ve trafiğe kapatılan kaldırımlarla ilgili şikayetleri üzerine alındı.

Gıdayı 10 dakikada tüketiciye ulaştırma sloganıyla yola çıkan hızlı teslimat yapan firmalar, son dönemde hızla büyümüştür.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye merkezli Getir, Londra’nın ardından Amsterdam’da faaliyete geçti.

Amsterdam’da Getir’in yanı sıra Zapp, Gorillas, Flink gibi kurye şirketleri de faaliyet gösteriyor.

Şirketler altı ayda müşteri sayısını neredeyse üç katına çıkardı.

Şu anda Amsterdam’da kurye hizmeti veren 31 merkez var. Belediye’ye göre, yeni izin başvurularıyla bu sayının artması bekleniyor.

Dağıtım merkezleri, müşterilere mümkün olduğunca yakın olmak için genellikle yerleşim alanlarının ortasında yer alır.

Belediyeye göre, merkezlere “karanlık dükkanlar” deniyor çünkü pencereleri her zaman siyah plastikle kaplanıyor ve bu da günlük yaşamda sıkıntı yaratıyor.

Amsterdam sakinleri, teslimat sürücülerinden kaynaklanan gürültü kirliliğinden, teslimat kamyonlarının kaldırımları tıkamasından ve teslimat kamyonlarının gecenin ortasında teslimat yapmasının verdiği rahatsızlıktan şikayet ettiler.

Bazı bölgelerde bu hastalıklara bir son verilmesi için dilekçeler düzenleniyor.

Perşembe günkü toplantıda, Amsterdam belediye meclisi yeni “kara dükkanların” açılışını bir yıl süreyle dondurmaya karar verdi.

Bu süreçte Amsterdam şehir yönetimi, önümüzdeki yıl şehirde yeni bir dağıtım merkezinin yapılıp yapılmayacağını ve hangi koşullarda kurulacağını araştıracak.

Belediye Başkan Yardımcısı Marieke Van Doorninck belediyenin aldığı bu kararla “karanlık dükkanların” artışı kontrolden çıkmadan duraklama baskısı yapıldığını ifade etti.

Van Doorninck, “Çok fazla ulaşım hareketi yaratıyorlar ama ziyaretçileri yok. Süpermarketlerinkine benzer bir sıkıntı var ama aynı ruhsata sahip değiller.” ifadelerini kullandı.

“İki heceli Türkçe kelimeyi Hollanda’da da sevdireceğiz” sloganıyla Amsterdam’da Mayıs 2021’de faaliyetlere başlayan Getir, belediyenin aldığı karar karşısında şaşkın.

Reuters’a konuşan bir Getir temsilcisi, “Bu kararın çalışanlarımız ve hizmetimizi günlük olarak kullanan çok sayıda müşterimiz üzerinde inkar edilemez şekilde büyük bir etkisi olacak.” sözlerini kullandı.

Berlin merkezli Gorillas şirketi de yerel ortak ve müşterilerle iyi ilişkiler kurarak, yüzlerce ekonomik fırsat yarattıklarını belirterek kararı hayal kırıklığı olarak değerlendirdi.

Flink şirketi temsilcisi ise, “Müşterilerimize modern ve yenilikçi bir hizmet sunuyoruz ve ayrıca Amsterdam’daki müşterilere hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. Yasalara ve düzenlemelere saygı, uzun vadede bir iş kurmak için bir önceliktir.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP