DOLAR 32,2832 0.02%
EURO 35,0449 -0.14%
ALTIN
BITCOIN 21410960,06%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mayınları koklayan ‘kahraman fare’ Magawa öldü

Mayınları koklayan ‘kahraman fare’ Magawa öldü

Tanzanya'da doğan Magawa, 1 yıl eğitimin ardından Kamboçya'da mayın avcısı olarak kullanılıyordu. 8 yaşında ölen Magawa 100'den fazla patlayıcı buldu.

ABONE OL
Ocak 17, 2022 11:08
Mayınları koklayan ‘kahraman fare’ Magawa öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamboçya’da 78 mayın ve 38 patlamamış mühimmat bulan ve hizmetlerinden dolayı madalya alan Magawa adlı Afrikalı dev keseli sıçan 8 yaşında vefat etti.

Haber, mayınları tespit etmeleri için fareleri eğiten bir mayın temizleme STK’sı olan APOPO tarafından bu haftanın başlarında paylaşıldı.

APOPO tarafından yapılan açıklamada, “Magawa’nın sağlığı iyiydi ve geçen haftanın çoğunu her zamanki coşkusuyla oynayarak geçirdi, ancak hafta sonuna doğru kötüleşmeye başladı, son günlerinde daha fazla uyukladı ve yiyeceklere daha az ilgi gösterdi.” sözleri kullanılarak, “huzur içinde vefat etti” ifadesi kullanıldı.

APOPO, “kahraman farenin yıllar içinde inanılmaz işler yaptığını ve Kamboçya halkının hayatlarını veya uzuvlarını kaybetme korkusu olmadan yaşamasına, çalışmasına ve oynamasına yardımcı olduğunu” belirtti.

2020’de, Magawa’ya İngiliz veteriner yardım kuruluşu Halk Hasta Hayvanlar Dispanseri’nden altın madalya verildi. Bir hayvanın alabileceği en yüksek kahramanlık ödülüne sahip oldu.

Efsanevi fare, APOPO’nun eğitim merkezinin bulunduğu Tanzanya’daki Sokoine Ziraat Üniversitesi’nde 2013 yılında dünyaya geldi. Oradayken, Magawa’ya mayınların içinde bulunan kimyasalların kokusuyla tespit etmesi öğretildi.

Magawa 3 yaşındayken, 1975 ve 1988 yılları arasında yıllarca süren iç ve dış çatışmalardan sonra kara mayınlarıyla dolu olan Kamboçya’ya gönderildi. Toprağa yerleştirilen patlayıcılar on binlerce kişinin yaralanmasına ve kullanılabilir arazinin büyük ölçüde sınırlanmasına neden oldu.

Magawa’nın eğitmenleri, onun her gün mayın koklayan diğer farelerden daha geniş alanları kapladığını gören olağanüstü dayanıklılığını her zaman övmüştür.

Kariyeri boyunca, 225 bin metrekarelik arazinin mayınsız ilan edilmesini sağlayan yüzden fazla patlayıcı buldu. Yıllar içinde pek çok haberin yıldızı olaran Magawa, geçen Haziran ayında aktif hizmetten emekli oldu.

Afrika devi keseli sıçanlar, mükemmel koku ve hafıza duyularıyla zayıf görüşlerini telafi ettikleri için kendilerini mükemmel kara mayını dedektörleri olarak kabul ettirdiler. Sadece eğitmek hizmet köpeklerinden daha ucuz değil, aynı zamanda 1,0 ile 1,4 kg arasında ağırlıkları ile üzerlerine bastıklarında mayınları patlatmayacak kadar da hafiftirler.

Bir tenis kortu büyüklüğündeki bir alanı sadece 30 dakikada arayabilirler, metal dedektörü olan bir insanın aynı işi yapması için yaklaşık birkaç güne ihtiyacı vardır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Veri Politikamızı / Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.