DOLAR 32,2901 0.04%
EURO 35,0578 -0.1%
ALTIN 2.472,580,27
BITCOIN 21365060,16%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ChatGPT bir sonraki tatilinizi planlayabilir mi?

ChatGPT bir sonraki tatilinizi planlayabilir mi?

ABONE OL
Mart 29, 2023 00:19
ChatGPT bir sonraki tatilinizi planlayabilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Yakında bir gün, yapay zeka destekli gelecekte, akıllı telefonunuza şöyle bir şey söyleyerek bir tatil başlayabilir: “Haziran ayında, uçak biletlerinin ve otel fiyatlarının en iyi olduğu zamanı bul. Bir tarih müzesine ve bir lunaparka gitmek istiyorum. Otelin yakınında, vegan seçenekler ve harika bir şarap listesi sunan bir restoranda akşam yemeği rezervasyonu.” Ve telefonunuz mükemmel seyahat programını size sunar.

Ancak şimdilik, yaratıcı kokteyl tarifleri sunan ve üniversite ödevleri yazan güçlü yeni yapay zeka yazılımı ChatGPT’yi kullanan gezginlerin biraz daha beklemeleri gerekebilir.

Bridgeport, Connecticut’ta bir seyahat acentesi olan Traveland’ın genel müdürü Oded Battat, ChatGPT’den işinde kendisine yardımcı olup olmayacağını görmek için İtalya’nın Toskana kentine giden müşterilerine sunabileceği geziler istedi. Şaraphane turları ve müze ziyaretleri de dahil olmak üzere 14 aktiviteden oluşan bir liste aldı ve orta çağdan kalma tepe kasabası San Gimignano’nun kasaba meydanında dondurma molası verdi.

Battat, “Bütün bunları biliyordum,” diyor, ancak ChatGPT’nin kendisini tüm bilgileri toplama zahmetinden kurtardığını ve bu bilgileri müşterilerinden birine e-postayla gönderebileceği bir biçimde teslim ettiğini de sözlerine ekledi.

Battat’ın kullanmaya başladığı hizmet olan ChatGPT, Kasım ayında sahneye çıktı ve şimdiden seyahat de dahil olmak üzere teknoloji odaklı endüstrileri sarsmaya başladı. Çoğu tüketicinin zaten aşina olduğu yapay zekanın aksine – web sitesi sohbet robotlarını düşünün – ChatGPT “üretkendir”, yani web sayfaları, kitaplar ve internette bulunan diğer yazılar dahil olmak üzere çok büyük bir bilgi kümesinden içeriği analiz edebilir veya özetleyebilir ve bu verileri kullanabilir. orijinal yeni içerik oluşturabilir. Gelişmiş doğal dil yetenekleri, aynı zamanda anladığı ve daha konuşkan bir şekilde yanıt verdiği anlamına gelir.

Birçok kullanım ve sınırlamalar

Seyahat endüstrisi asla eskisi gibi olmayabilir. Yolcular şimdiden sistemle “sohbet edebilir”, varış noktası, yılın zamanı ve ilgi alanları gibi bilgileri paylaşabilir ve canlı açıklamalarla süslenmiş kişiselleştirilmiş bir seyahat programını geri alabilirler.

Bir muhabirin yakın zamanda Whistler, Britanya Kolumbiyası’na iki günlük bir seyahat programı talebinde bulunması, yerel flora ve faunayı gösterecek bir rehberle kar ayakkabısıyla yürüyüş yapmak ve “güzel dış yapraklardan oluşan bir ekiple” köpek kızağı gezintisi yapmak gibi fikirler ortaya çıkardı. Kış gezisi ek parametreler verildiğinde, ChatGPT önerilerini güncelleyecektir, bu nedenle Whistler görüşmesine Tayland yemeği tercihi eklemek, sistemin yeni restoran önerileri vermesini sağladı.

Ancak ChatGPT’nin sınırlamaları vardır. Birincisi, bilgi tabanı şu anda 2021’in ötesine geçmiyor ve havayolu tarifeleri ve hava tahminleri gibi seyahatle ilgili andan ana değişebilen önemli verilere erişimi yok.

Bu hafta yayınlanan büyük bir yükseltme de dahil olmak üzere yeni sürümler geliştiriliyor ve gelişmeye devam etmesi bekleniyor. Ayrıca yazılım, internetteki güvenilir ve güvenilmez bilgiler arasındaki farkı her zaman bilemediğinden doğru olmayan yanıtlar sunabilir. ChatGPT’nin üreticisi OpenAI, yazılımın zaman zaman “taraflı içerik” üretebileceği konusunda da uyarıda bulunuyor.

Ücretsiz olan ve OpenAI web sitesinden erişilebilen yazılımı herkes kullanabilir. Turist büroları, ChatGPT’den mutlaka görülmesi gereken siteleri açıklayan bir pazarlama metni yazmasını isteyebilir ve seyahat danışmanları, ChatGPT’yi müşterilerine e-postalar yazmak ve sosyal medya gönderileri oluşturmak için kullanabilir. Havayolu, otel ve araç kiralama şirketleri, sanal temsilcilerinin daha geniş bir yelpazedeki soruları yanıtlamasına yardımcı olmak için kullanabilir.

‘Önemli yeni bir adım’

Ağında 8.000 danışman bulunan bir Jacksonville, Florida şirketi olan OutsideAgents’ın eş başkanı Chad Burt, sektördeki bazı kişilerin ChatGPT gibi sistemler geliştikçe seyahat danışmanlarını işsiz bırakabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Ancak, “seyahat acentelerinin yakında sona ereceği her zaman tahmin edilmiştir ve her yeni teknoloji kullanılacak bir araçtır” dedi.

Yakın zamanda danışmanlarına bir teknik ipuçları semineri verdi ve danışmanlarının yazılımdan en iyi şekilde yararlanmak için kullanabilecekleri istemlerin bir listesini derliyor.

ChatGPT ile deneyler yapan Burt, onu 100’den fazla seyahat programı oluşturmak için kullandı. Sonuç harika bir başlangıç noktası ve “bazı temel ayak işlerini kurtarabilir” diyor, “ancak iyi bir temsilcinin yine de gerçekleri kontrol etmesi ve onu geliştirmesi gerekiyor.” Örneğin, yalnızca bir insanın gezginlerin ne istediğini söylediği ile gerçekten ne istediğini ayırt edebileceğini açıkladı. Yazılım “%70 veya 80 alıyor – ancak C derecesini hedeflemiyoruz” diyor.

Expedia CEO’su Peter Kern, dünyanın en büyük çevrimiçi seyahat şirketlerinden biri olan Expedia’nın önerileri kişiselleştirmek ve çevrimiçi sanal danışmanını programlamak için yıllardır yapay zekayı kullandığını, ancak ChatGPT’nin “önemli yeni bir adım” olduğunu söylüyor.

Kern, şirketinin yeni teknolojiyi müşterilere Expedia ile etkileşimde bulunmaları için daha diyaloga dayalı bir yol sunmanın olası bir yolu olarak gördüğünü, örneğin işaret edip tıklamak yerine konuşarak veya sorular yazarak olduğunu söyledi. Expedia, verilerini şirketinin izlediği iki tür veriyle birleştirerek önerileri daha iyi kişiselleştirmek için ChatGPT ile de çalışabilir: müşterilerin satın alma geçmişi ve uçak biletlerinin, otel odalarının ve kiralık arabaların en güncel fiyatları ve müsaitlik durumu.

Makine öğrenimi ve toplumun yapay zekayı nasıl etkilediği üzerine çalışan Washington Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü Aylin Çalışkan, diğer seyahat şirketlerinin de Google tarafından oluşturulanlar gibi üretken yapay zeka sistemlerine kendi verilerini ve programlamalarını ekleyerek aynı yolu izleyeceğini tahmin ediyor. Belirli görevleri gerçekleştirmek için Amazon ve OpenAI.

Sistemleri oluşturmak için muazzam miktarda yatırım, veri ve insan çalışması gerekiyor, bu yüzden bunların üzerine inşa etmenin daha verimli olacağını söyledi. Örneğin bir seyahat sigortası şirketi, ChatGPT gibi bir yazılımın doğal dil özelliklerini kullanarak gezginlerin en uygun poliçeleri seçmelerine yardımcı olacak veya talep gönderme sürecinde onlara rehberlik edecek bir sistem oluşturabilir.

Çalışkan, üretken yapay zekanın yabancı dil çevirisini de iyileştirebileceğini ve potansiyel olarak gezginlerin yerel halkla sohbet etmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Ve sanal gerçeklik teknolojisiyle birleştiğinde, seyahat şirketlerinin müşterilere bir sanal gerçeklik kulaklığı kullanarak bir destinasyonun “ziyaretini” ön izleme olanağı sunmasına da olanak tanıyabilir.

ChatGPT korkusu

Bir dizi bağımsız otelde konaklayanlara sadakat puanları veren bir şirket olan Stash Hotels Rewards’ın CEO’su Jeff Low, ChatGPT gibi yeni yapay zekanın konaklama sektörü üzerindeki etkisinden endişe ediyor. Low, yapay zekanın vaatlerinden biri, çalışanların konuklarla kişisel olarak bağlantı kurabilmesi için rutin görevleri otomatikleştirmekse, “gerçek farklıdır” diyor. Otellerin AI kullanıma sunulduğunda işten çıkarma olasılığı daha yüksekti, örneğin otomatik check-in popüler hale geldiğinde ön büro personelini azaltmak gibi.

“İnsanlarla etkileşim, seyahatin önemli bir parçasıdır” diyor. “Ve oteller bu bağlantılar aracılığıyla kendilerini farklılaştırabilir.”

Üretken yapay zekanın yetenekleri daha fazla seyahat sağlayıcısı tarafından kullanıldığından, başka potansiyel dezavantajlar da vardır. Burt, doğal dilde verilen bir yanıtın kulağa otoriter geldiğini, “böylece insanların buna olması gerekenden daha fazla inanacağını” söylüyor. Google, arama sonuçlarını sıralamak söz konusu olduğunda taze içeriği sevdiği için, internet profillerini yükseltmek isteyen şirketler, çok daha büyük bir blog ve sosyal medya gönderisi yığını yazmak için ChatGPT benzeri yazılımları kullanmaya başlayabilir.

Burt, internetin “yapay zeka çöplüğüne dönüşebileceğini” söylüyor.

Ancak tüm olası sorunlara rağmen, yapay zeka destekli bir gelecek, gezginler için yine de bir nimet olabilir: ChatGPT veya diğer üretken sistemler en güncel bilgilere erişim kazanırsa, bir plandaki ani bir değişiklik otomatik olarak geri kalanını da etkileyebilir. , dedi Cornell Üniversitesi Nolan Otel İşletmeciliği Okulu’nda profesör olan Chekitan Dev. Örneğin uçuşunuz rötar yaparsa, sistem araç kiralamanızı erteleyebilir ve o akşam yemek yemeyi planladığınız restorana, rezervasyonunuzu daha sonraya yeniden rezerve etmek için bir mesaj gönderebilir.

Öyleyse gelecek, rötarlı uçağınız geldiğinde sizi havaalanından almayı “bilen”, ardından sizi geziye götüren ve sonunda şehirdeki en iyi pad thai’nin olduğu bir yere varan otonom bir araç getirecek mi? Ya da belki yapay zeka ve sanal gerçeklik mühendisleri bir gün bize neredeyse bir tatil kadar gerçek hissettiren bir “Uzay Yolu” sanal güverte deneyimi sunmak için bir araya gelecek ve biz asla evden çıkmayacağız.

Dev, “Burası hepimiz için keşfedilmemiş sular” diyor.

ChatGPT

Daha fazla haber için…

Muğla’da Deprem Riski için Önemli Uyarı

Elon Musk, 3 milyar dolara Twitter’dan yüzde 9 hisse satın aldı

En İyi Mobilyalar Hangi Ağaçtan Üretilir?

Katılım Endeksi Nedir? Helal Hisse Senetleri…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP