DOLAR 32,2641 -0.04%
EURO 35,0251 -0.19%
ALTIN 2.479,800,56
BITCOIN 2137033-0,06%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Araştırmaya göre “Covid dünyada insanların mutluluğunu etkilemediğini ortaya koydu”
  • Nil Haber
  • Magazin
  • Yaşam
  • Araştırmaya göre “Covid dünyada insanların mutluluğunu etkilemediğini ortaya koydu”

Araştırmaya göre “Covid dünyada insanların mutluluğunu etkilemediğini ortaya koydu”

ABONE OL
Mart 28, 2023 23:32
Araştırmaya göre “Covid dünyada insanların mutluluğunu etkilemediğini ortaya koydu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Mutluluk Raporu, tüm küresel bölgelerde pandemi öncesine göre daha yüksek yardımseverlik seviyeleri buluyor.

6,7 milyon cana mal oldu, tüm ülkeleri kilitledi ve küresel bir ekonomik çöküşü tetikledi, ancak uluslararası bir araştırmaya göre Covid-19 insanlığın mutluluğunu etkilemedi.

137 ülkede 100.000’den fazla kişiyle yapılan görüşmeler, tüm küresel bölgelerde pandemi öncesine göre önemli ölçüde daha yüksek yardımseverlik seviyeleri buldu. Ve hayatlarını birden 10’a kadar bir ölçekte değerlendirmeleri istendiğinde, insanlar ortalama olarak 2020-22 Covid yıllarında 2017-19’daki kadar yüksek puanlar verdiler.

Batı ülkelerinde işler biraz daha kötüydü ve dünyanın geri kalanında biraz daha iyiydi, ancak genel olarak “şüphesiz acılar, katılımcıların zor zamanlarda birbirlerine bakma kapasitesini keşfetme ve paylaşma kapasitelerindeki artışlarla dengelendi. 10. Dünya Mutluluk Raporu bulundu.

Küresel “ıstırap” ölçütleri düştü ve yaşlı insanlar arasında daha yüksek ölüm oranlarına rağmen, ortalama olarak 60 yaşın üzerindekiler, daha genç gruplara göre mutluluklarında iyileşme bildirdi.

British Columbia Üniversitesi’nde ekonomi profesörü ve raporun yardımcı editörlerinden John Helliwell, “Bu harika,” dedi. “İnsanlar sonunda komşularını keşfettiler. İnsanlar [diğer nesillerle] daha düzenli olarak kontrol ediyorlardı, bu yüzden izolasyon duygusu beklediğiniz kadar değildi… Bu zor yıllarda bile, olumlu duygular olumsuz olanlardan iki kat, olumlu sosyal destek duyguları ise iki kat daha yaygın kaldı. “

Bir yabancıya yardım etmek, hayır kurumlarına bağışta bulunmak ve gönüllülük gibi mutluluğu artırdığı gösterilen günlük nezaket eylemleri – sokağa çıkma kısıtlamalarının gerektirdiği faaliyetler – artık pandemi öncesi seviyelerin üzerinde.

Çalışma, “sıkıntı anında güvenecek birine sahip olmanın” mutluluk etkisinin pandemi sırasında arttığını ve ankete katılan kişilerin %80’inin güvenecek birine sahip olduğunu söylediği için bunun önemli bir etkisi olduğunu buldu.

Genel mutluluk ligi tablosunda Finlandiya üst üste altıncı kez zirvede kaldı ve Afganistan, 2021’de Taliban’ın dönüşünden önce bu konumunu koruyarak alt sıralarda kaldı.

Ülke 19. sırada yer alıyor ve Litvanya ve Çek Cumhuriyeti, Fransa’nın önünde, ancak Almanya, ABD, Avustralya, İrlanda ve tüm İskandinav ülkelerinin arkasında en mutlu %15’lik dilimde yer alıyor.

Gallup tarafından yapılan anket, insanların yaşam değerlendirme puanlarına neyin katkıda bulunduğunu değerlendirir. Kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, yaşam seçimleri yapma özgürlüğü, cömertlik ve yolsuzluktan uzak olmak, mutluluğun ana itici güçleri olarak bulundu. Ancak evsizler ve kurumsallaşmış olanlar da dahil olmak üzere Covid’den en çok etkilenenlerden bazıları anket örneklerine dahil edilmedi.

Çalışma, London School of Economics’te profesör olan Richard Layard ve Columbia Üniversitesi’nde profesör olan Jeffrey Sachs gibi ekonomistler tarafından derlendi. Politika yapıcıları mutluluğa daha fazla ağırlık vermeye ikna etme girişiminde öznel refahı hesaba katan son girişimlerin belki de en yüksek profilidir. Birleşik Krallık’ta Ulusal İstatistik Ofisi on yılı aşkın bir süredir mutluluğu ölçüyor.

Eleştirmenler, yanıtlayanların soruları yanıtlarken akıllarında araştırmacılardan farklı şeyler olabileceği konusunda uyardı ve bu da küresel karşılaştırmaları zorlaştırdı. Örneğin, Finlandiya’daki bazı insanlar, durumlarını tanımlamanın daha iyi bir yolu olarak “mutluluk” yerine “hoşnutluk” olabileceğini öne sürdüler.

Mutluluğu hedeflemeye yönelik daha geniş eleştiriler – çalışmanın arkasındaki gündem – insanlar hedeflerine ulaşamadıkları için hayal kırıklığına uğradığında geri tepebileceği uyarılarını içerir; şimdi çevre pahasına mutluluğun gelecek nesiller için sefalet anlamına gelebileceği endişesi; ve bazıları için mutluluk ile diğerlerinin insan hakları arasında bir çatışma olabileceğini.

Bu görüşlere değinen raporun yazarları, “başkalarının ve sürdürülebilir bir çevrenin çıkarlarının, onlara ek veya onlarla çelişen bir şey olmaktan ziyade, mutlu yaşamların ayrılmaz bir parçası olduğunu” savunuyorlar.

En son lig tablosu, “batı” ile “küresel güney” arasında belirgin bir zıtlık gösteriyor. En mutlu ilk 20 ülkeden 15’i Avrupa’da. Araştırma, Orta Doğu ülkesindeki son şiddet olaylarından önce yapılmış olmasına rağmen, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İsrail de onlara katıldı. En mutsuz 20 ülkeden 13’ü Bangladeş, Hindistan ve Ürdün’ün yanı sıra Afrika’da bulunuyor.

Çalışma, olumlu ve olumsuz son duygular hakkında sorular soruyor. Pozitif duygular – kahkaha, keyif ve ilgi – pandemi sırasında küresel olarak endişe, üzüntü ve öfke gibi olumsuz duygulara göre iki kattan daha fazla sıklıkta görüldü.

Çalışma ayrıca Hollanda’nın mutluluğun en eşit şekilde paylaşıldığı ülke olduğunu ve en mutlu ile en mutsuz arasında en küçük farkın olduğunu gösterdi. Mutluluk farkının neredeyse Hollanda’daki kadar küçük olduğu ancak sefalet düzeylerinin çok yaygın olduğu Afganistan’da olmasa da, insanların genellikle mutluluk farkının daha küçük olduğu ülkelerde yaşarken daha mutlu oldukları bulundu. En büyük mutluluk uçurumları Afrika ülkeleri Liberya, Kongo Cumhuriyeti ve Mozambik’te görüldü.

Sachs, “Politika ve etiğin nihai hedefi insan refahı olmalıdır” dedi. “Mutluluk hareketi, refahın yumuşak ve belirsiz bir fikir olmadığını, bunun yerine yaşamın kritik öneme sahip alanlarına odaklandığını gösteriyor: maddi koşullar, zihinsel ve fiziksel zenginlik, kişisel erdemler ve iyi vatandaşlık. Toplumlarımızda daha fazla barış, refah, güven, nezaket ve evet, mutluluk elde etmek için bu bilgeliği pratik sonuçlara dönüştürmemiz gerekiyor.”

Ukrayna işgali etkisi

Ukrayna’da kaydedilen hayırseverlik, bağışlar ve yabancılara yardım için yüksek puanlarla rekor seviyelere yükselirken, Rusya’da önemli ölçüde düştü. Ancak üç yıllık ortalamaya göre lig tablosunun alt yarısında 92. sırada yer alan işgal altındaki ülkede genel mutluluk düşüşünü durdurmaya yetmedi.

“Endişe” Ukrayna’da önemli ölçüde artarken, mutluluk sıralamasında genel olarak 70. sırada yer alan Rusya’da değişmedi.

Çalışma, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi ve 2022’yi işgal etmesinden sonra Ukrayna’da bir tutum farklılığı tespit etti.

Raporda, “Ukrayna’daki ıstırabın ve hasarın büyüklüğüne rağmen, Eylül 2022’deki yaşam değerlendirmeleri, çok daha güçlü bir ortak amaç duygusu, yardımseverlik ve liderlerine duyulan güven ile desteklenerek 2014 ilhakı sonrasına göre daha yüksek kaldı.”

Ortak yazar Jan, “Ukrayna’da refah, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te olduğundan daha az düştü ve bu kısmen, yabancılara yardım ve bağışlarla ilgili verilerden toplanan Ukrayna genelindeki dostluk duygularındaki olağanüstü artış sayesinde,” dedi. -Emmanuel De Neve, Oxford Üniversitesi Sağlık Araştırma Merkezi yöneticisi.

Ancak 2022’de Ukraynalılar, 2021’de bir düşüşle 10 üzerinden 5,1’lik bir genel sağlık puanı aldı. Bu, puanları 5,7’ye yükselen Ruslarla karşılaştırılabilir. Buna karşılık Birleşik Krallık 6,8 ve Finlandiya 7,8 puan aldı.

Daha fazla haber için…

Muğla’da Deprem Riski için Önemli Uyarı

Elon Musk, 3 milyar dolara Twitter’dan yüzde 9 hisse satın aldı

En İyi Mobilyalar Hangi Ağaçtan Üretilir?

Katılım Endeksi Nedir? Helal Hisse Senetleri…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP