DOLAR 32,2897 0.04%
EURO 35,0444 -0.14%
ALTIN 2.478,640,51
BITCOIN 21396830,42%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şeffaf plakla telsiz ortodontik tedavi nedir?

Şeffaf plakla telsiz ortodontik tedavi nedir?

ABONE OL
Ocak 15, 2022 07:03
Şeffaf plakla telsiz ortodontik tedavi nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şeffaf plak bir ortodontik tedavidir. Tek fark dişlere takılan tellerin ortadan kalkmasıdır. Dijital ortodontik tedavi teknolojisi olarak dişlerinize uygun yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişlerinizi düzeltmek üzere uygulanan telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Telsiz ortodontik tedavi tercih edilme nedeni diş teli kullanmadan şeffaf plaklar ile çapraşık diş tedavisi uygulamasının olmasıdır.

Tedavi sonrasını önceden görme imkanı var mı?

Hasta ve hekim tedavi sonunda dişlerin nasıl olacağını bilgisayar üzerinden üç boyutlu modellerde görerek üretim onayı verirler. Böylece size özel gülümseme tasarımını hekiminizle beraber yapabilirsiniz. Tedavi sonunda istemediğiniz bir sonuçla veya sürprizle karşılaşmaz ve hayal kırıklığına uğramazsınız.

Diş teli olmadan dişler nasıl düzeliyor?

Dişlerinizi bilgisayarda düzeltip, istediğiniz şekli 3 boyutlu yazıcıdan çıkardıktan sonra üzerine esnek şeffaf plak basarak şeffaf plakları üretilir. Her plak 0,5 mm düzeltilmiştir ve bu düzelen plağı dişlerinize geçirdiğinizde dişler de bu plağın içine girmeye zorlanarak dişlerin hareketi sağlanır ve böylece dişler her plak değişiminde biraz daha hareket eder.

https://bedavabonus.com

Herkes şeffaf plak ile telsiz ortodontik tedavi yaptırabilir mi?

Hem yetişkin hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir ortodontik tedavidir. Fakat şeffaf plak tedavisine uygun olup olmadığınız ancak doktorunuzun muayenesi sonucunda netleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları ve diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavi şeffaf plak ile de tedavi edilebilir. Şeffaf plak ile yapılacak tedavilere ancak doktorunuz belirleyebilir.

Şeffaf plaklar gün içinde ne kadar süre ile takılmalıdır?

• Şeffaf plak tedavisinde şeffaf plakları günde ortalama 20-22 saat takmanız gerekir. 
• Sadece yemek yerken çıkartmanız önerilmektedir. 
• Özel gün ve davetlerde ise sadece etkinlik süresince çıkarılması ve sık tekrarı yapılmaması tavsiye edilir.
• Normal sıcaklıkta veya serin içecekler içebilirsiniz fakat çay gibi sıcak şeyler içerken çıkartmanız önerilir. Şeffaf plaklar termoplastik olduğundan sıcakta deforme olabilir.
• Şeffaf plak tedavisinde düzenli şeffaf plak kullanımı tedavi sonucu için önemli bir etkendir.

Çocuklar için şeffaf plak tedavisi uygun mudur?

Çocuğunuz bütün süt dişlerini düşürmüş ve min. 2. büyük azı dişlerinin kısmi olarak sürmüş olması gerekmektedir. Bu da ortalama 12-14 yaş civarına denk gelmektedir. 

Şeffaf plak tedavisinde kontroller ne sıklıkta olur?

Kontrolleriniz ayda bir olacak şekilde planlanır. Her kontrolde hastaya 2 adet yeni şeffaf plak teslim edilecektir. Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin; tedaviniz için 20 plak üretilmiş ise tedaviniz 10 aylık bir süreye denk gelecektir.
Farklı ülke ya da şehirden tedavi için ulaşım sağlanıyor ise hasta ile doktor arasında ayrı bir planlama sağlanabilmektedir.

Şeffaf plakların bakımını nasıl yapılır?

Her sabah ve her akşam invisalign plaklarınızı ılık suyun altında diş fırçası ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanında protez temizleme tabletleri ile de alignerlarınızın bakımını yapabilirsiniz.

Normal diş teli ile mi yoksa şeffaf plak ile mi tedavi daha kısa sürer?

Tedavi süresi vakaya göre değişmektedir. Şeffaf plak tedavisinde bilgisayar teknolojisi kullanıldığından hareket istenmeyen bölgeye kuvvet uygulanmaz. Hafif ve orta çapraşıklıklar da kullanıldığı için de şeffaf plak tedavi süresi normal ortodontik tedavi süresine göre hastadan hastaya değişmekle beraber daha kısa olabilmektedir.

Şeffaf plak ile çapraşık diş tedavisine başlamadan önce;

• Ağız içinde var ise çürüklerin temizlenmesi
• Diş taşlarının temizlenmesi gereklidir. 
Doktorunuz duruma göre bazen 20 yaş dişlerinizin çekimini şeffaf plak tedavisinden önce isteyebilir. Ölçü alındıktan sonra ağızda herhangi bir işlem uygulanmaz. Köprü, implant gibi protetik işlemler şeffaf plak tedavisi bittikten sonra yapılır.

Şeffaf plak tedavisi bittikten sonra herhangi bir işlem yapılıyor mu?

Şeffaf plak tedaviniz bittikten sonra (bütün ortodontik tedaviler için geçerli) dişlerinizi iç tarafına herhangi bir oynama veya geri dönme olmaması amacı “retainer” denilen dışarıdan görünmeyen sabitleyici teller takılır. Süresini tedavi planına göre diş hekiminiz belirler.

Şeffaf plak tedavisinde ağrı olur mu?

Dişlerin hareket edebilmesi için bir itme kuvveti uygulanması gerekmektedir. Şeffaf plakları ilk defa taktığınızda bir baskı hissedilmesi olağan ve beklenen bir süreçtir. Her plak değişiminde 1-2 gün baskı hissedilmesi normaldir.

Şeffaf plak tedavisi konuşmayı etkiler mi?

1-2 günlük alışma dönemi sonrası konuşmanızı etkileyebilecek bir durum yaşanmaz. Eğer bir toplantıda çok uzun süre konuşmanız gerekecek ise 1-2 saatliğine şeffaf plakları çıkartabilirsiniz.

Sigara kullanımı şeffaf plakları sarartır mı?

Eğer çok içiyorsanız belli bir zamandan sonra sigara içmeyen bir kişiye göre şeffaf plaklarınız da sararma olacaktır. Fakat şeffaf plaklarınızı 15 günde bir değiştireceğiniz için bu sararma aşırı olmayacaktır.

Şeffaf plakları sadece gece taksam olur mu?

Dişlerinizin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı gelmesi gerekmektedir. Bu yüzden sadece gece takılan şeffaf plaklar tedavinizi arzu edilen şekilde bitirmeyecektir.

Şeffaf plakları yüzerken veya spor yaparken takabilir miyim?

Şeffaf plak tedavisinde günlük aktivitelerinizde ortodontik tedavinizi devam ettirirsiniz.

Şeffaf plaklarda plastik malzeme imalatında kullanılan malzeme içeriği nedir?

Şeffaf plaklar, bebek biberonlarında ve pet şişelerde kullanılan ve birçok sağlık sorununa yol açtığı için Kanada, USA ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisphenol-A veya fitalat (phthalates) maddelerini içermemektedir. Bu sebeple şeffaf plak tedavisi hamilelik, süt verme vb. durumlarda da kullanılır.

Ataşmanlar (şeffaf plak tedavisi sırasında dişlerin üzerine yapıştırılan küçük diş rengindeki çıkıntılar) tedavi sonuna kadar kalacak mı?

Evet genellikle bu ataşmanlar tedavinin başından sonuna kadar dişleriniz üzerinde kalır. Bazı ataşmanların tedavi sırasında yerleri değişebilir. Tedaviniz bittiğinde bu ataşmanların hepsi diş yüzeyinden temizlenir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Veri Politikamızı / Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.