DOLAR 32,2897 0.04%
EURO 35,0444 -0.14%
ALTIN 2.478,640,51
BITCOIN 21396830,42%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İltihaplı diş çekilir mi?

İltihaplı diş çekilir mi?

ABONE OL
Kasım 22, 2021 23:04
İltihaplı diş çekilir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çekilen her diş iltihaplıdır. Vücuttaki enfeksiyonlar akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Hastada herhangi bir sistemik hastalık yokluğunda(diyabet, kalp kapak rahatsızlıkları vs.) diş kaynaklı enfeksiyon sistemik etki ve fasiyal selülit oluşturmadıktan sonra yani kronik durumda antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Akut durumlarda antibiyotik kullanımı önerilebilir.

Tedavi edilemeyen çürükler ve diş kırıkları, ilerlemiş diş eti enfeksiyonları gibi sebeplerle dişler çekilmek zorunda kalabilir. Çekimi planlanan dişlerde akut (selülit, ağrı, şişlik, etrafındaki diş etinde kızarıklık) veya kronik (genellikle ağrısız, hafif düzeyli yavaş ilerleyen) enfeksiyonlar bulunmaktadır.

Kronik enfekte dişlerin çekimi sıklıkla rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Akut enfekte dişlerin çekimi ise yeterli anestezi derinliğinin sağlanmasının zor olması, ağız açıklığında kısıtlılık, hastalarda iltihaplı diş çekmenin riskli olduğuna dair inanışın olması gibi nedenlerle tercih edilmez. İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile.

Apse varlığında ne yapılmalı?

Apse mevcudiyetinde öncelikle apsenin boşaltılması, uygun antibiyotiğin verilmesi yapılabilen en erken dönemde de ilgili dişin tedavisi veya çekiminin yapılması gerekmektedir. Hastanın medikal durumunun iyi değerlendirilmesi ve olası enfeksiyon yayılımına karşı hasta tedavi sırasında ve sonrasında iyi bir şekilde izlenmelidir.

Kanıta dayalı diş hekimliği enfekte dişlerin mümkün olan en kısa sürede çekilmesinin hasta açısından faydalı olacağını (Daha hızlı iyileşme, gereksiz uzun süreli antibiyotik kullanımının önüne geçme) ortaya koymaktadır.
Unutulmamalıdır ki, bir enfeksiyonun kontrolünde asıl olan bölgeden etken mikroorganizma kaynağının uzaklaştırılması ve bağışıklığın desteklenmesidir.

Ne zaman antibiyotik kullanılmalı?

Çekilen her diş iltihaplıdır. Vücuttaki enfeksiyonlar akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Hastada herhangi bir sistemik hastalık yokluğunda (Diyabet, kalp kapak rahatsızlıkları vs) diş kaynaklı enfeksiyon sistemik etki ve selülit oluşturmadıktan sonra yani kronik durumda antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Akut durumlarda antibiyotik kullanımı önerilebilir.

Antibiyotikler sadece gerekli ise kullanılması gereken bir yardımcıdır. Çekimlerin %90’ında antibiyotik kullanımına ihtiyaç yoktur. Antibiyotikler enfeksiyonu tek başına tedavi etmez sadece mevcut durumu baskılamamıza destek olur. Bu yüzden tedavi tamamlanmadan sadece antibiyotik kullanımı, hastaya bir fayda sağlamayacağı gibi bakterinin de o ilaca karşı direnç kazanmasına ve böylece bir sonraki enfeksiyonda ilacın etkisinin azalmasına yol açar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Veri Politikamızı / Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.