DOLAR 32,2728 -0.02%
EURO 35,0921 0.01%
ALTIN 2.475,700,40
BITCOIN 21302540,24%
İstanbul
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sahte diş implantına dikkat!

Sahte diş implantına dikkat!

ABONE OL
Kasım 23, 2021 23:34
Sahte diş implantına dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diş kayıplarında kullanılan tedavi yöntemlerinden en çok sevileni elbette implant tedavisidir. İmplant tedavileri ile kişilere uygulanan titanyum malzemeli diş kökleri son derece sağlam olacaktır, öyle ki kişilere tıpkı ana diş hissi vermektedir.

İmplantlar sayesinde yandaki dişlere zarar vermeden eksik dişlerimiz yerine getirilirken ağız sağlığımızın hem fonasyon, hem estetik hem de çiğneme açısından en iyi şekilde olması sağlanır. Ancak taklit, merdiven altı üretilmiş, patentsiz implantların içindeki titanyum maddesinin gereken değerde olmaması nedeniyle bir süre sonra implantın bağlantıları oynamaktadır.

Sahte implantın zararları nelerdir?

Sahte implant zararları kişiler için oldukça fazladır. İmplant kök çene kemiğine sabitlendiği için her detay en ince ayrıntısına kadar hesaplanmalıdır. Biyouyumluluğu araştırılmamış, üretimi denetlenmemiş sahte implant tedavileri başarısızlıkla sonuçlanır. Bununla birikte;

  • Sahte implant çene kemiğinde erime, dudak, çene kemiği ve diş etlerinde enflamasyona neden olur.
  • Çevre dişlere zarar verir.
  • Kansere sebep olabilir.
  • Zaman ve sağlık açısından hesap edilemeyecek birçok zarara sebep olabilir.

Kimler implant malzemesi satabilir?

Türkiye’ye giren bütün tıbbi malzemelerin, Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Bilgi Bankası’na kaydı olması gerekiyor ve satıcı firmalar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip olması gerekiyor.

Ülkemize sahte implantların çoğu Uzak Doğu, Çin, Bulgaristan ve Malezya gibi ülkelerden kaçak yollarla getirilmektedir. Türkiye’ye giren bütün tıbbi malzemelerin, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Bilgi Bankası’na kaydı olması gerekmektedir ve satıcı firmalar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip olmak zorundadır. Bu bankaya kaydı olmayan firmalar malzeme satamaz.

İthal ürünün barkodu vardır ve gümrük kontrolünden geçerek yasal olarak ülkemize gelir. Bu barkodlar diş hekimleri ve firmalarda bulunur, hastalara da verilir.

Diş implantlarında kullanılan malzemenin güvenilirliğini nasıl anlayabiliriz?

Hastalar hekimlerine güvenmelidir. Hastalar kullanılan ürünün sertifikası ve üretici hakkında bilgi sahibi olabilir ve hekimler barkod numaralarının hastalara verebilir. Dünyada 4-5 bin üretici firma var. Bu nedenle implantı yaptırdıkları hekime, kuruma ve implant sonrası kalıcılığa daha çok dikkat etmeleri gerekir. Hiçbir şekilde hastalar endişeye kapılmasın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP